Prawidłowo skomponowana dieta pozwala cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem oraz kondycją. Niestety, wiele osób lekceważy znaczenie zdrowego żywienia i nie zwraca uwagi na to, czy spożywane posiłki dostarczają wszystkich niezbędnych składników. Każdy składnik żywieniowy odgrywa w organizmie kluczową rolę, więc warto zadbać o odpowiednio zbilansowany jadłospis.
Wśród składników żywieniowych wymieniamy:
– Węglowodany. Węglowodany stanowią główne paliwo do działania, pokrywają nawet 60% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Dzielą się na proste i złożone. Uznaje się, że węglowodany złożone są zdrowszą alternatywą, szczególnie iż zawierają pożyteczny błonnik.
– Białka. Białka są składnikiem budulcowym, niezbędnym do rozwoju mięśni, budowy kości czy komórek. Pełnowartościowe białka zawierają wszystkie aminokwasy i za wyjątkiem soi są pochodzenia zwierzęcego.
– Tłuszcze. Tłuszcze są najbardziej kalorycznym składnikiem żywieniowym. Stanowią źródło energii. Pozwalają wytworzyć lipidy niezbędne dla funkcjonowania organizmu.